Leiderschap, aangeboren of te leren?

Als een persoon in een leiderschapsfunctie moet je mensen kunnen aansturen. Omdat menselijke relaties erg complex zijn, kan dit heel lastig zijn. Als je een CEO of soms een manager op tv of op internet ziet, dan denk je wel eens dat is een geboren leider! Mensen doen wat hij of zij zegt en willen hun werk ook goed doen. Nou maakt het niet uit of je een CEO van een miljardenbedrijf bent of dat je manager bent bij de lokale Albert Heijn, mensen iets laten doen wat jij wilt is lastig.

Nu is de vraag zijn alle goede leiders geboren of is het aangeleerd?

Goede en charismatische leiders zijn soms zo van aard, maar de grote meerderheid heeft er hard voor gewerkt om op een effectieve manier mensen te begeleiden.

Tweestrijd

Een goede leider heeft altijd te maken met een tweestrijd in alles wat hij/zij doet, en moet hier de perfecte balans in zien te vinden. Als je als leider te streng bent voor je mensen en ze handelen uit angst voor consequenties, dan zullen ze nooit effectief genoeg zijn. Maar als je te losjes bent met je mensen dan kan het zijn dat het werk niet gedaan wordt. Daarom moeten effectieve leiders hier een perfecte balans in zien te vinden.

Dit geld voor meerdere aspecten in leiderschap, denk hierbij aan plannen maar niet overplannen. Of wanneer je nog moet investeren in mensen die het niet goed doen, en wanneer je ze moet ontslaan. Dit zijn allemaal dingen waar een goede leider de perfecte balans in moet vinden. En dit is allemaal te leren, de meeste grote leiders hebben dit moeten leren. Of het nou in het leger is of bedrijfsleven, wanneer je mensen onder je hebt moet je effectief kunnen leiden. Wees nederig genoeg om soms ook te kunnen volgen maar agressief en proactief genoeg om het voortouw te kunnen nemen.

Zelfs de meeste effectieve leiders hebben soms hulp nodig om de volgende level te bereiken, je kunt hierbij de hulp van partijen als AI Gilde inschakelen. Zij bieden een opleiding kwaliteitsmanagement waar je kunt kijken waar de kansen liggen.